כימיה

הכימיה הינו מקצוע עתיק יומין מימי האלכימאים, שניסו להפוך מתכות פשוטות ונפוצות לזהב ולמצוא את השיקוי לחיי נצח, ועד לכימאים המודרניים של ימינו. ראשיתו אפילו מוזכרת בתנ"ך (במדבר ל"א, כ"ב): "אך את הזהב ואת הכסף ואת הנחושת את הברזל את הבדיל ואת העופרת".

זהו מדע העוסק בחקר מבנה החומרים שמהם מורכב העולם ותכונותיהם. לימוד התכונות והתגובות בין חומרים שונים מאפשר פיתוח של מגוון חומרים למטרות ולשימושים שונים שעושה בהם האדם: שימושים יומיומיים, תעשייתיים וטכנולוגיים. במקצוע הכימיה משולבים תחומי מדע שונים כגון: פיסיקה, גאולוגיה, מדעי הסביבה, רפואה, ביולוגיה וביוכימיה. המדע הכימי משמש כבסיס ללימודי רפואה, רוקחות, הנדסת חומרים, ננו, הנדסת מזון, ביוטכנולוגיה, הנדסת אלקטרוניקה ועוד.

בשנים האחרונות הוענקו 6 פרסי נובל (מתוך 12) בתחום הכימיה לחוקרים מישראל על מחקרים פורצי דרך שתורמים לחברה, בין החוקרים פרופ' יונת בתחום הביוכימיה בקריסטלוגרפיה של חלבונים, ופרופ' שכטמן שהגדיר מבנה גבישי חדש קוואזי – מחזוריים. לכימאי תפקיד מוביל במגוון תעשיות בפיתוח חומרים בעלי תכונות ייחודיות, לדוגמה בחברות הייטק – פיתוח מוליכים למחצה, חיישנים, בתעשיית הקוסמטיקה – פיתוח רכיבי איפור וטיפוח. בתעשיית הפלסטיק – חקר וייצור של חומרים המיועדים לכל תחומי חיינו. בחברות התרופות – פיתוח וייצור תרופות. במשטרה – פיתוח וזיהוי חומרים באירוע פלילי.

לימודי הכימיה משלבים תיאוריה הנלמדת בכיתה עם התנסות ישירה במעבדות חדישות. כמו כן נעשה שימוש מסייע בתוכנות ובלומדות במחשב, במצגות ובמעבדות ממוחשבות. התלמיד לומד להכיר את תהליך החקר המדעי ברמת המאקרו, המיקרו, הסמל והתהליך.

בתכנית הלימודים

70% היבחנות חיצונית:

55% הליבה והבסיס של הכימיה שכוללים בחינה חיצונית בכתב בסוף כיתה י"א או בסוף כיתה י"ב.

15% בחינה במעבדת חקר, שבה התלמיד עובד במהלך שנתיים על תיק עבודות מעבדה ונבחן באופן אישי בסוף כיתה י"ב ע"י בוחן חיצוני בע"פ.

30% היבחנות פנימית:

20% התלמיד ייבחן בנושאים שלא נכללים בחלק השייך להיבחנות החיצונית כגון: שיווי משקל ותרמודינמיקה, וכן בנושא בחירה מתוך שלל נושאים – כימיה פיזיקלית, פולימרים, כימיה אורגנית מתקדמת, כימיה סביבתית, ביוכימיה ותדמודינמיקה מתקדמת.

10% חלק מתוך עבודת מעבדת החקר שנכלל במסגרת הציון להיבחנות פנימית.

• מקצוע מדעי ריאלי – בגרות יוקרתית ברמה של 5 יח"ל.
  • מקנה בונוס של 25% בכל האוניברסיטאות.
  • מאפשר מגוון רחב ומעניין של תפקידים בצבא ובאזרחות.

למי מתאים ללמוד במגמה?

אם ברצונך לדעת כיצד הדברים אכן פועלים במציאות, ואם יש לך שאלות רבות כיצד עובדים חוקי העולם המדעיים שבו אנו חיים, מגמת הכימיה היא בדיוק המקום הנכון בשבילך.

תנאי קבלה

ציון טוב במתמטיקה ב- 4 או 5 יח"ל.

רכז המגמה: יובל טריפמן מאור amal.yuv@gmail.com

• יובל טריפמן מאור