שדרת הערכים
עם הפנים לקהילה
בית הספר מאמין ביכולתו להעניק תנאים טובים יותר להצלחה של תלמידינו. הצלחה זו תלויה גם במערכות נוספות הפועלות כקהילה. שיתופי הפעולה יוצרים השפעה הדדית ומעמיקים את חשיבות הקהילה בחיי האדם. בהתאם לתפיסה זו, אנו פועלים רבות ליצירת שותפויות ושיתופי פעולה עם גורמים שונים בקהילה כגון: ההורים, הרשות המקומית, משרד החינוך, מסגרות בלתי פורמליות, מרכזי איכות בעיר, בתי ספר אחרים ועוד.
מטרת השותפויות השונות היא לתת מענה למטרות שונות:
מטרות פדגוגיות –קשרים עם גורמים בסביבה שתכליתם העשרת תכנים ותהליכי למידה. לדוגמה: שיתופי פעולה עם מרכזי איכות בקהילה, בית חולים "הלל יפה", טכנודע, אוניברסיטת תל אביב, הטכניון ועוד.
מטרות קהילתיות-קשרים עם גורמים בסביבה שתכליתם יצירת סביבה וקהילה תומכת לתלמידים מחוץ לכותלי בית הספר וחיזוק הרצף בין הבוקר ואחה"צ. דוגמאות: שותפויות עם מתנ"סים, שותפויות עם תנועות נוער, שותפות עם הנהגת ההורים ועוד.
מטרות ערכיות- כולל את הקשרים עם גורמים בקהילה שתכליתם תרומה לאישיותם ולזהותם הערכית של התלמידים, העצמת ערכים חברתיים וזהות אזרחית וליצירת חברה טובה יותר. דוגמאות: שותפות עם בית ספר גל אור, תיקון עולם, מפגשים עם אוכלוסיה ותיקה, תנועות נוער ועוד.
שיתופי הפעולה מרחיבים את המענים מאפשרים לנו ליצור לכל תלמיד תוכנית אישית המתבססת על כל הרצף היומי.
תיקון עולם - פועלים ליצירת חברת מופת
תוכנית "תיקון עולם" פועלת בשכבת ט' כחלק מפעילות של מעורבות בקהילה במסגרתה התלמידים נחשפים לראיית האחר והשונה ממנו כחלק מהמרקם האנושי .
התוכנית מכוונת לשינוי עמדות ביחס לאנשים עם מוגבלות, להנחלת ערכים של כבוד ואהבת האחר בשאיפה ליצירת חברת מופת ערכית ורגישה ומעמיקה את חשיבות ערך הסולידריות.
התוכנית כוללת: שיעורי חינוך בהם נחשפים התלמידים לאנשים בעלי מוגבלויות, דנים בחשיבות שילוב אנשים עם צרכים מיוחדים בחברה ועזרה לזולת. מתקיימות סדנאות נגישות חוויתיות בבית הספר בהדרכתם של מדריכים בעלי מוגבלויות, כמו כן מתקיימים ביקורים בבתי ספר לחינוך מיוחד שם נפגשים עם אנשים בעלי מוגבלויות, מאזינים להרצאות של אנשים בעלי סיפור אישי מעורר השראה. למשל, אסף יסעור שהתחשמל בילדותו, איבד את שתי ידיו אך בעזרת כוח רצון התגבר על הקשיים והפך לספורטאי מצליח. התלמידים צופים בהצגה "טיול כוכב", המספרת את סיפורו של ילד עם תסמונת דאון אותה כתבה אימו. מפגשים אינטימיים של "צמד בסלון" נערכים בבתי התלמידים, שם נחשפים לסיפור אישי של קרוב משפחה של אדם בעל מוגבלות. התלמידים נחשפים לשפת הסימנים ובמשך 100 ימים לומדים מילה לכל יום. נבחרה קבוצת מנהיגות בית ספרית המשמשים סוכני שינוי ביחס לאנשים עם מוגבלויות, ומובילים תוכנית התערבות בכיתות ויוזמות חברתיות. בית הספר מאמין כי שינוי היחס והעשייה למען החוליה החלשה בשרשרת החברתית- מחזק את השרשרת כולה ויוצר חברה חזקה וערכית יותר.
ריקוד של אהבה
תוכנית מרגשת ויחודית עם בית הספר גל-אור המתקיימת זו השנה העשירית. התוכנית מבוססת על שיתוף פעולה יוצא דופן בין תלמידים עם צרכים מיוחדים – ביניהם ילדים עם שיתוק מוחין, פיגור וילדים נכים על כסאות גלגלים, לבין תלמידים מחטיבת הביניים של בית הספר הרב תחומי .
הרעיון שעומד בבסיסו הוא שילובם של תלמידים מבית ספר "גל-אור" בשיעורי מחול של תלמידי חטיבת הביניים, בי"ס הרב תחומי.
מטרות הפרויקט הן: קידום שילוב של תלמידי בית ספר "גל-אור" באוכלוסייה, יצירת אוירה של קבלה, סבלנות וסובלנות בקרב התלמידים בחינוך הרגיל כלפי ילדים עם צרכים מיוחדים בחברה, וחינוך לכבוד האדם באשר הוא אדם.
תוכנית זו מפגיש בין שתי האוכלוסיות, ממזג ביניהן וגורם סיפוק רב לשני הצדדים .
ראשיתו של התהליך הינו בביקורי למידה של תלמידי הרב תחומי בבית ספר גלאור. תלמידי הרב תחומי רוכשים ידע בנושא צרכי תלמידי גל אור, נחשפים לפתרונות יחודיים וטכנולוגיים, מאתרים את חוזקות תלמידי גלאור בתחומים שונים, ומביאים אותן לידי ביטוי בתוצר מרהיב ומשמעותי. מפגשי המחול שלתלמידי כיתת מחול עם תלמידי בית ספר גלאור הינם שיתוף פעולה מלא בקצב ,ריקוד ותנועה עטופים בהמון אהבה ושמחה של הבנות. במהלך המפגשים יוצרים התלמידים ריקוד משותף המבטא את הרגשות, המאווים והיכולות של כל המשתתפות. ריקוד זה זוכה להופיע על גבי במות רבות. התלמידות השותפות למיזם מתארות חוויה מעצימה ומשמעותית ומספרות שגם אם ההתחלה נראית קשה, אפשר להגיע לתוצאה הנפלאה שבה כולם שווים, ולכן גם מסוגלים ליצור ולרקוד יחד. פעילות זו הפכה למסורת בית ספרית. לאור ההצלחות תמשיך מסורת זו להתקיים ולהניב תוצרים מרגשים עוד שנים רבות.
יריד אביב - אלטרנטיבה לתרבות הצריכה
במסגרת לימודי אמנות העיצוב בחטיבת הביניים, העוסקת באמנות שימושית, התלמידים חוקרים חומרים הניתנים למחזור ומעצבים תוצר באמצעות חומרים אלו. התלמידים עיצבו תוצרים מרהיבים ושימושיים רבים ומגוונים.
בהובלת המורות לאמנות העיצוב ובהחלטת התלמידים הוחלט שבנוסף לתוצר האישי יפיקו התלמידים תוצר קבוצתי המהווה מיזם בעל ערך ערכי לקהילה.
לצורך הפעלת המיזם גויסה את כל קהילת בית הספר: תלמידים, מורים, עובדים והורים, אשר אספו ותרמו חפצים שונים שאינם בשימוש . ביום האירוע החפצים הונחו בחצר בית הספר בדוכנים. הילדים יצאו לחצר ויכלו לבחור לעצמם חפצים. כל תלמיד הגריל מספר שלמעשה קבע כמה אביזרים יוכל לבחור מובן שניתן היה לקבל פתקיות נוספות ולהגדיל את כמות הפריטים שיכלו לקבל (עפ"י קריטריונים שנקבעו כמו התנהגות טובה ) .
היריד זימן הזדמנות למורים ולתלמידים לאוורר את הבית מחפצים שכבר לא זקוקים להם ולהתחדש באוצרות שאחרים כבר אינם זקוקים להם. זאת ועוד הוא העביר מסר של אלטרנטיבה לתרבות הצריכה, תרומה לסביבה, לכלכלה ולחברה. התלמידים למדו את ערך הנתינה והקבלה, יצרו שיתופי פעולה, מחזרו חפצים ולמדו שמה שבשבילי מיותר- בשביל האחר יכול להיות אוצר! עודפי האביזרים נתרמו למען הקהילה.
נבחרת עיתונאים צעירים- כאן צומחים עיתונאים
נבחרת העיתונאים הצעירים היא נבחרת בית ספרית בה משתלבים תלמידים מחטיבת הביניים ומביאים לידי ביטוי את היצירתיות, הסקרנות ויכולת הביטוי שלהם. התלמידים נחשפים אל מגוון תחומים מעולם העיתונאות שהינו נדבך חשוב ומהותי לא רק בעולם התקשורת , אלא גם לקיומה ולתפקודה של כל חברה דמוקרטית. הם לומדים כתיבה עיתונאית כמו: כתיבת ידיעה, כתבה, ריאיון, מאמרי ביקורת, דעה ועוד.
במהלך השנה לומדים הכתבים הצעירים כיצד שואלים שאלות, כיצד כותבים סוגים שונים של כתבות והבינו את כוחה של המילה הכתובה להשפיע ולשנות מציאות.
הקמת מערכת עיתון בית ספרית דרשה מהתלמידים עבודת צוות , יצירתיות, סקרנות ונחישות. הכתבות בעיתון משקפות את העשייה הבית ספרית ואת תחומי העניין של בני הנוער. הייחודיות שעולה מדפי העיתון היא בכך שמרבית העשייה המתוארת בעיתון היא הצגת מיזמים ותוכניות העוסקות בערבות הדדית, קידום ערך הסולדריות, הסובלנות והנתינה למען הזולת בתוך בית הספר ומחוצה לו.
ללמוד קרוב להגיע רחוק - המכללה הטכנולוגית לטכנאים והנדסאים
לימודי הנדסאים הם לימודים מקצועיים המעניקים ידע, כלים פרקטיים ומיומנות, מכשירים את הסטודנטים ככוח אדם מקצועי ומיומן העוסק בתחום התמחות מסוים, ויכול להשתלב בעולם התעשייה, המדע, ההנדסה והטכנולוגיה. הלימודים אצלנו במכללה מתמקדים בשתי מגמות נחשקות עם אופק תעסוקתי רחב: לימודי "הנדסאי חשמל" ולימודי "אלקטרוניקה ומחשבים".
סיום לימודים אלו יזכו את הסטודנט בדיפלומת הנדסאי מטעם משרד החינוך- תעודה אשר תאפשר לו לעסוק במקצוע אותו למד, וליהנות משכר גבוה ומתנאים טובים.
הלימודים הם לימודי המשך לבית הספר התיכון. התלמידים מקבלים דחיית שירות מהצבא, ובמהלך לימודיהם אנו משלבים הרצאות של אנשי מקצוע מהתעשייה, סיורים לימודיים וליווי של מדריכים צבאיים.
בוגרינו מתגייסים לחילות הטכניים בצבא: חיל אוויר, חיל הים, חיל חימוש ועוד, ומשמשים כחוד החנית בפיתוח צבא טכנולוגי המשתמש בפלטפורמות מתקדמות לחיזוק העוצמה הצבאית שלנו.
בשוק העבודה, הבוגרים משתלבים בחברות המובילות בשוק, חלקם ממשיך גם ללימודי הנדסה ומחזקים את התעשייה והכלכלה הישראלית.
מסלול ההמראה שלך – מסלול השוחרות של חיל האוויר
מסלול השוחרות הוא מסלול לימודים ייחודי הקיים בבית הספר "הרב תחומי" בשיתוף עם חיל האוויר.
המסלול משלב לימודי טכנולוגיה מתקדמת וחדשנית עםלימודים עיוניים.
בסיום לימודי התיכון יקבל התלמיד תעודת בגרות ברמה מוגברת ותעודה טכנולוגית, עם אפשרות להמשיך ללימודי מכללהו לסיים עם תואר הנדסאיבמימון 80% משכר הלימוד ע"י חילהאוויר.
המסלול מתמקד בהכשרת התלמיד לשירותו הצבאי, לאקדמיה, ולתעשיות עתירות הידע בהמשך דרכו, תוך הדגשת ערכים כגון: מצוינות, אמינות ואחריות אישית.
השוחרים מלווים עלידי סגל חייל האוויר שמטפל בנושא המשמעת, מסייע בתגבורים ובעיקר מתפקד כמחנךנוסף לכיתה.
התחום הערכי-החברתי בולט בתוכנית הכשרתו של השוחר.
התוכנית כוללת: טקסיהשבעה, מסעות וטיולים, ימי גיבוש, העשרה תרבותית, ביקורים בבסיסים ועוד.
במדעי הרפואה עושים חיים – מבליטים את החיים תוך הפגנת מקצוענות ואכפתיות
מגמת מדעי הרפואה היא מגמה ייחודית, והלימודים בה משלבים בין ידע תיאורטי לבין ידע מעשי בעולם הרפואה המתקדם.
התלמידים במגמה מיישמים את הידע הנלמד בכיתה בפעילות שבועית בסימולטורים בטכנודע. בנוסף לכך, הם יוצאים לסיורים בבתי חולים.
בבית ספרנו המגמה מדגישה התנדבות פעילה במד"א ובמרפאות רפואיות. בוגרי המגמה מדריכים בקורסי מד"א כמו כן, מדריכים אישית את תלמידי המגמה בכיתה י.
הלמידה המבוססת על עקרונות למידה מוטת עתיד כוללת טיפוח מיומנויות וכישורים הנדרשים להשתלבות בחברה ובמשק במאה ה- 21: חקר מקרים וניהול מידע, תקשורת בין אישית, עבודת צוות, מעורבות חברתית, יצירתיות, הצגת נושאים והשתתפות בכנסים, קבלת החלטות ותכנון תכנית טיפול. הלימודים מתבצעים בסביבה מקוונת המלווה את הלימודים העיוניים בשילוב סימולציות מחשב וסרטים. במגמה מתמודדים עם נושאים אתיים, ויש חשיבות לשיח ולדיון .
תלמידי המגמה מעבירים הרצאות בהתנדבות ביוזמתם, ומארגנים ימי מודעות כמו "יום הסוכרת", "יום האיידס" הבינלאומי וכן הרצאות על אלכוהול ועישון לתלמידי בית הספר.
חינוך גופני – דרך חיים
"הספורט מלמד לנצח ביושר, הספורט מלמד להפסיד בכבוד, משמע הספורט מלמד לחיות (ארנסט המינגווי).
בתקופה המודרנית עלתה החשיבות של העיסוק בפעילות גופנית הן בשל היתרונות הבריאותיים של הפעילות הגופנית והן בשל היתרונות הפסיכולוגיים, "נפש בריאה בגוף בריא".
יחד עם ההתפתחות הטכנולוגית ההולכת וגדלה, אורח חיים פעיל הוא הכרחי- מתבגר פעיל הופך להיות מבוגר פעיל ובריא.
מטרת בית הספר בתחום החינוך הגופני היא לעודד את התלמידים לדפוסי פעילות גופנית ולהתאים פעילות גופנית לכל תלמיד ותלמידה כדי להגיע לביצוע מיטבי אישי לפי יכולתם ולפי צרכיהם.
בכיתות ייחודיות – כיתות ספורט בחטיבת הביניים ומגמה לחינוך גופני בחטיבה העליונה.
בשיעורי החינוך הגופני- שיפור הכושר הגופני והתנסות בענפי ספורט מגוונים תוך כדי התמודדות עם אתגרים, הצבת מטרות, שיתוף פעולה, חיזוק הביטחון העצמי והחוסן המנטלי.
בהפסקות – פעילות במתקני חדר כושר בחצר בית הספר.
במועדון הבית ספרי – מעודד פעילות של בנות בספורט הישגי.
בנבחרות בית הספר – בכדורעף, בכדורסל ובכדורגל.
הישגי בית הספר בתחום הספורט ההישגי במהלך השנים:
אליפויות מחוז חיפה בכדורעף בנות, כדורסל בנים, קטרגל וכדורגל בנים, אלופי הארץ בקטרגל,
אליפות העולם לבתי ספר בכדורגל – מקום ראשון, אליפות העולם לבתי ספר בקטרגל– מקום שלישי.
בביולוגיה מדגישים את התקשוב ומדלגים אל המאה ה21
מגמת ביולוגיה מציעה שילוב של mooc שהוא קורס אקדמאי מקוון המעניק הזדמנות שווה של חשיפה והתנסות בלימודים גבוהים לכלל שכבות האוכלוסיה ללא תלות במיקום הגיאוגרפי. תוכנית זו מנגישה את ההשכלה הגבוהה לתלמידים , עושה שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, מפתחת מיומנויות חקר ומקנה כלים ללמידה , למימוש עצמי ולמצויינות. כמו כן, תלמידי המגמה משתתפים במיזם חדשני ביוחקר ברשת-שבו החקר השיתופי בין עמיתים משולב עם מיומנויות דיגיטליות, תיעוד והיבחנות ברשת. התוכנית משלבת פדגוגיה חדשה ועבודה שיתופית וחדשנית בין עמיתים, למידה של מיומנויות דיגיטליות ועבודה בשקיפות בפורטל ייעודי.
דיפלומטיה ותקשורת בין-לאומית
מיומנויות רבות כגון תקשורת בין-אישית, חשיבה ביקורתית ויצירתית, כישורי מנהיגות, התבוננות רחבה יותר בתחום המשא ומתן וניהול. ללא ספק בזכות כלים ומיומנויות אלה תלמידנו יהיו טובים יותר ומקצוענים יותר בעבודתם בעתיד בשירות לקהילה, בפוליטיקה או בכל תחום שיבחרו.
הלימודים במגמה נלמדים בצורה חווייתית ופעילה באמצעות סדנאות, משחקי תפקידים, הדמיות, דיונים, עבודה בקבוצות, טיפוח עבודת צוות, מרצים אורחים שמגיעים ממשרד החוץ ושיתופי פעולה עם בתי ספר אחרים בארץ. יחודו של בית הספר היא ברמת ההשקעה בכל תלמיד ותלמיד וטיפוחו. מעטים התלמידים בעלי שפת אם אנגלית, ובכל זאת בתחרות האחרונה תלמידינו זכו לשבחים ופרסים.